Hvorfor uld?

Hvorfor uld?

Uld er et fantastisk materiale. Naturligt skabt og skænket os i rigt mål.

Uld er isolerende, fugtabsorberende og slidstærkt.

Det er nemt at holde rent, og når du putter det i varmt sæbevand, så kan du ovenikøbet krympe det til stabile tredimensionelle forme. 

For at udnytte uldens egenskaber fuldt ud skal du blot bære den direkte på huden. Altså f.eks. gå i dine uldsko uden strømper.
(Husk at uldens oprindelige formål er “tøj” til fåret.) Altså kan ulden, året rundt, holde fårets hud tør og behagelig varm. Ulden kan også komme af med fugten og varmen, og den kan holde huden fri af regnen. 

Oven i købet har naturen været så genial at smøre hvert fiber i en beskyttende fedt som kaldes lanolin, allerede når det gror ud af hårsækken. Lanolinen beskytter fiberet mod vand, snavs og lugt. Når det regner vaskes ulden ren med hjælp fra den vandskyende lanolin. En effekt vi har udnyttet i århundreder, når vi har svøbt vore børn i lanolinholdige uld-bleer, og fremstillet hudplejemidler af den samme lanolin.

I en tid, hvor vi alle er optaget af vores miljø, og søger løsninger som belaster det mindst muligt, synes vi at det giver mest mening at fremstille sit fodtøj i uld.
Det er et fornybar organisk materiale, som kan gå direkte tilbage i naturens eget kredsløb efter brug.
Det er super behageligt at gå i, og så er det let og slidstærkt.
Kombineret med en sål af naturgummi kan det bæres året rundt, både ude og inde, uden brug af plastik eller andre skadelige kunststoffer.

Derfor, synes vi at du skal vælge uld.

 

Om filt

Filt er ikke et bestemt materiale, men en betegnelse på linie med væv eller strik.

Filt er ofte produceret maskinelt og kan fremstilles af mange forskellige materialer eller fibre. Det kan være uldfibre, men ofte anvendes billigere materialer som f.eks. polyester.

Alle vore produkter er filtet i hånden af 100% ren naturlig uld. Det gør filten stærkere da uldfibrene ikke er så ensrettede som de er i f.eks. en maskinlavet nålefilt.

Water Drops

Fakta

  • 100% rent naturligt og ikke karboniseret uld
  • Indeholder lanolin—naturlig vandafvisende
  • Isolerende og fugtabsorberende
  • Bæredygtigt og miljøvenligt
  • Let at vedligeholde
  • Let og slidstærkt
  • Allergivenligt
  • Brug det direkte på huden (uden strømper)
  • Håndlavet i Nepal

Et fantastisk materiale

Uld er et fantastisk materiale, som intet syntetisk endnu har kunnet erstatte. Det er let og slidstærkt. Det er fleksibelt og let at vedligeholde, takket være den naturlige beskyttelse fra lanolinen der omgiver hvert enkelt fiber.

Uld kan optage 10 gange mere fugt end f.eks. polyester. Vi kender alle fornemmelsen af en svedig syntetisk strømpe, mens en ulden strømpe holder foden varm og tør. Ikke alene isolerer ulden bedre, men samtidigt med at den optager fugten frigiver den faktisk også termodynamisk varme.

Anvendelse af uld er ikke et nyt koncept. Bare spørg enhver polarforsker eller en soldat i den russiske hær, som stadig iført uldne støvler (Valenki) i den kolde vinter.

Uld er selvrensende

Mennesket har båret uld direkte på huden i årtusinder. Den er simpelthen skabt af naturen til at beskytte huden Uldfibrene bliver indsmurt i alkaliske salte og fedt (lanolin) når de gror ud af hårsækken.

Laved af skind til at arbejde med skind.

Ulden fiber er dækket i alkaliske salte og fedt, lanolin, før den forlader fårets hud follikel. Denne formular en perfekt belægning, der beskytter fiberen mod sol, regn og vind.

Ingen forurening kan trænge ind i fiberen, og alt snavs vil sidde på ydersiden af fiberen.

De alkaliske salte kombineret med lanolin danner den mest rene og naturlige sæbe, når fårene bliver våde.

So on a rainy day the sheep is simply washed and the wool is cleaned. In this way the animal can wear the same

Det forklarer også, hvordan du kan rense uld med intet andet end vand, når dyret er klippet. Da vores uld ikke rengøres med kemikalier, stadig indeholder det lanolin (samt små vegetabilske rester).

Dette minimerer også statisk elektricitet. Statisk tiltrækker lint, snavs og støv.

Samtidig gør det ulden mere modstandsdygtig over for mug og meldug. Uldens evne til at opsuge fugt og afgive den igen, forhindrer svampesporer i at vokse.

Let og slidstærkt

Uld er let i sammenligning med skind, og det er tilmed et af de stærkeste fibre vi kender.

Det er utroligt trækstærkt og det kan f.eks. bøjes frem og tilbage over 20.000 gange før det knækker.

Bomuld knækker ved blot 3.200 gange, silke ved 1.800 gange mens Rayon knækker allerede ved 75 knæk.

Durability

Det er også et af de mest stabile fibre fordi det har sin naturlige krøl, der hjælper til at holde den oprindelige form. Uld kan strækkes og stadig trække sig tilbage i sin oprindelige form når det slippes.

Derfor er vore filtede sko så lette og stærke.

... igen og igen!

Ulder skænket os af naturen selv, og materialet er aldrig overgået af noget menneskeskabt materiale. Uld er et bæredygtigt materiale, som kan anvendes uden at slå dyret ihjel, og som naturligt går tilbage i naturens kredsløb efter brug.

Sheep

Det kan formes

Hvis du karter ulden og tilsætter varmt vand kan du nemlig forme ulden i 3 dimensioner.

Hvis du tilsætter sæbe, kan du oven i købet fremme processen. Måske har du prøvet det ved et at vaske en uldtrøje i maskinen ved for høj tempereatur så den krymper til uldfilt.

Hvis du krymper ulden omkring en læst og påsætter en sål, har du skabet en let og holdbar sko, som er så komfortabel at du ikke får den af igen, før du langt om længe har slidt den op.

Isolerende og fugtabsorberende

Holder dine fødder varme og tørre.

Det er ikke kun det faktum, at vores sko er filtet, der gør dem så stor. Men da de er filtet af 100% ren naturlig uld, de er yderst behagelig og vanedannende.

Det er kendetegnene for ulden, der holder vores fødder varme og tørre. Det er blødhed og uld's evne til at absorbere fugt, der gør vores filt så rart at bære på huden.

Uld kan absorbere omkring en tredjedel af sin egen vægt af fugtig. Hvis du sammenligner med polyester der kun absorberer 3%.

Water Content Chart

Faktisk frigiver ulden såkaldt termodynamisk varme, når den optager fugten.

På denne måde holdes din hud tør, varm og fri for lugt, mens den bliver våd, kold og ildelugtende i syntetiske materialer.

Bæredygtigt

Uld er et naturligt, fornybart og bæredygtigt materiale, som kan klippes af fåret igen og igen. Der er således heller ingen grund til at dræbe dyret for at udnytte ulden - (tvært imod:). Uld nedbrydes naturligt og er dermed mere miljøvenligt end andre oliebaserede syntetiske materialer, som bidrager til forureningen af vores miljø.

Sustainble

Let at holde

Da vi bruger naturlig uld, kan uldfilten 'fælde' de første dage under brug. Pluk blot de overskydene hår af, og smid dem væk. Det er de groveste og mest stride fibre som arbejder sig ud af filten, og det stopper efter nogle få dage.

(Hvis du vil udnytte de overskydende fibre, kan du rulle dem sammen til en lille kugle, og bruge den som navlevarmer.)

Skulle dine sko blive snavsede kan du som regel børste dem rene med en klædebørste. Ellers kan du også vaske dem med forsigtighed. Da ulden krymper/filter ved vask under høj varme, skal du bruge lunkent vand under 30°C. Brug evt. en special shampoo til uld eller en normal hårshampoo.

Washing Instructions

Du kan centrifugere de våde sko, og lægge dem til tørre på et fladt håndklæde. Vi anbefaler at du tager skoene på, for at få dem tilbage i facon, inden du tørrer dem.

Advarsel! Vask er på eget ansvar! Betterfelt.com påtager sig intet ansvar for eventuelle skader som følge af vask.

Uld er allergivenligt

Selv om enkelte har udviklet en sjælden allergi mod lanolin, er de flestes allergi overfor uld en reaktion mod de mange skrappe og skadelige kemikalier der anvendes til at behandle mange uldprodukter, eller den støv som samles i uld.